Site Loader
tips voor solliciteren na burn-out

Een burn-out kan iedereen overkomen en is dus zeker niet iets waar je je voor moet schamen. Wel kan het lastig zijn om je normale ritme weer op te pakken. Solliciteer niet voordat jij je daar mentaal prettig bij voelt. Wanneer je eindelijk weer lekker in je vel zit, wil je dit het liefst ook zo houden. Het is dus belangrijk dat je het onderwerp durft te bespreken wanneer jij klaar bent om op zoek te gaan naar een baan. Daarom geven wij je alvast 5 tips die je kunnen helpen bij het solliciteren na een burn-out!

1.    Wees eerlijk

Natuurlijk hoef je niet meteen open boek te spelen tijdens een sollicitatiegesprek, maar wanneer de recruiter vraagt naar het gat op jouw cv is het belangrijk dat je niet liegt. Geef een positieve draai aan jouw burn-out en vertel dat jij een periode rust hebt genomen om jezelf op te laden voor nieuwe uitdagingen. Vraagt de recruiter hier niet naar? Dan hoef je het natuurlijk ook niet ter sprake te brengen.

Het lucht vaak op als mensen in jouw omgeving weten van jouw situatie. Dit hoeft niet in details te zijn, maar wanneer mensen weten dat jij een stressvolle periode achter de rug hebt zullen zij hier begrip voor tonen. Stress is namelijk niet raar, iedereen heeft hier wel eens last van!

2.    Houdt rekening met jezelf

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de oorzaak van je burn-out. Waardoor werd deze veroorzaakt? Kwam dit door de veel stress op de werkvloer, had je een slechte thuissituatie, of had je onregelmatige werktijden? Probeer deze situaties dan te voorkomen tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Houdt dus rekening met je burn-out! Kon je niet goed tegen onregelmatige uren? Zoek dan naar een 9-5 baan. Was je vorige baan te stressvol? Zorg dan dat je naar een baan zoekt die minder druk geeft.

3.    Herken de signalen

Het kan natuurlijk ook positief zijn dat jij ervaring hebt met een burn-out. Hierdoor heb je leren luisteren naar je lichaam en weet je precies wat voor symptomen aangeven dat je op de rem moet trappen. Houdt je aan de contracturen en probeer niet meer te werken dan dat. Luister ook goed naar je lichaam. Wanneer deze aangeeft dat je rustiger aan moet doen is het belangrijk dat je dit ook daadwerkelijk doet. Zo voorkom je een terugval. Je hebt maar één lichaam, wees er zuinig op!

4.    Werk aan je toekomst

Omdat je jezelf tegenkomt tijdens een burn-out, is dit een onwijs goed leerproces. Je leert jezelf en je eigen lichaam beter kennen en weet waar je grenzen liggen. Probeer je negatieve gedachtes om te wisselen voor positieve gedachtes. Wees faalangst de baas. Oftewel, leef niet in het verleden, maar in de toekomst!

En nog een laatste tip voor het solliciteren… Zoek een baan die je gelukkig maakt. Het belangrijkste is dat jij kan gaan genieten van het leven en alle dingen die daarbij horen!

admin