Een spiraal plaatsen is tegenwoordig ongelofelijk populair. Heel veel dames die liever niet zwanger willen worden kiezen ervoor om een spiraaltje te laten plaatsen. Wat dit betreft is het mogelijk om een keuze te maken tussen een hormoonhoudende spiraal en een koperhoudende spiraal. Deze twee mogelijkheden lijken op vlak van vorm zeer sterk op elkaar, maar beschikken toch over een verschillende werking. Spiralen vormen in beide gevallen één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Voordat de plaatsing ervan kan gebeuren is het echter van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er geen sprake mag zijn van infecties of geslachtsziekten. Wilt u graag meer te weten komen over een spiraal plaatsen? Dan zult u kunnen vaststellen dat u daarvoor op deze pagina aan het juiste adres bent!
Hoe betrouwbaar is een spiraal plaatsen?
Het spiraaltje wordt sinds jaar en dag aanzien als één van de meest betrouwbare voorbehoedsmiddelen welke op de markt zijn terug te vinden. De medische term voor het spiraaltje is ‘Intrauterine Device (IUD)’. Wanneer we deze term gaan vertalen betekent dat eigenlijk zoveel als ‘voorwerp in de baarmoeder’. Een spiraal plaatsen gebeurt namelijk steeds in de baarmoeder van de vrouw. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten spiraaltjes. Denk op dit vlak aan de hormoonspiraal evenals de koperspiraal. Beiden beschikken over hun eigen werking, maar zijn in principe even betrouwbaar. Een spiraal plaatsen zorgt er in de praktijk voor dat u doorgaans tussen de vijf en tien jaar bent beschermd. Om te kunnen rekenen op de meest optimale betrouwbaarheid wordt het aangeraden om deze om de vijf jaar te laten vervangen.
Een hormoonspiraaltje laten plaatsen
Zowel het koper- als hormoonspiraaltje beschikken beiden over een T-vorm. Het hormoonspiraaltje kenmerkt zich in de praktijk evenwel door middel van een hormoonreservoir welke in de kern is terug te vinden. Deze zorgt ervoor dat er stelselmatig een beperkte hoeveelheid hormoon (progestageen) kan worden afgegeven. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor het innestelen van een bevruchte eicel. Bovendien ontstaat er hierdoor eveneens een taaiere slijmprop in de baarmoederhals. Dit heeft op haar beurt dan weer een remmende werking op het doorkomen van de zaadcellen tot in de baarmoedermond. Het bekendste hormoonspiraal luistert naar de naam ‘Mirena’ en beschikt over een 99,9 procent betrouwbaarheid over een periode van maximum 5 jaar.
Een koperspiraal plaatsen
Laat u een spiraal plaatsen? In dat geval kunt u ook overwegen om gebruik te maken van een koperspiraal. Het betreft hier een spiraal zonder hormonen. Deze spiraal beschikt over een kern van kunststof waar een koper omheen is aangebracht. Dit koper zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief worden gemaakt. Bovendien wordt er tegelijkertijd voor gezorgd dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor het innestelen van een bevruchte eicel. Wilt u ook een spiraal plaatsen zonder hormonen? In dat geval kunt u onder meer kijken naar de T-Safe-spiraal. Dit koperspiraaltje heeft een werking voor een periode van vijf tot tien jaar en kan (afhankelijk van het type) zorgen voor een betrouwbaarheid van 99 procent.