Site Loader
Gezonde smoothies maken

Eén van de laatste trends op het gebied van gezondheid zijn superfood smoothies. Deze zijn een stuk gezonder dan de normale fruit smoothies die we allemaal wel kennen en zijn een variatie op de gezonde groene smoothies.

Soorten smoothies

De smoothie zoals we die kennen van de lunchrooms zijn meestal fruit smoothies. Dit zijn smoothies die gemaakt zijn van melk of yoghurt met één of meerdere soorten fruit. Om de fruit smoothie wat romiger te maken kan er nog een bolletje roomijs aan toegevoegd zijn.

Een fruit smoothie is een gemakkelijke manier om fruit te eten. Even wat yoghurt met wat partjes fruit in de blender, een minuutje draaien en klaar is je smoothie.

Afgelopen jaren kwam er een gezondere variatie op de fruit smoothie: de groene smoothie. Een groene smoothie heeft naast fruit ook groene bladgroenten. Juist deze bladgroenten maken groene smoothies zo gezond. Groene bladgroenten bevatten een stofje wat chlorofyl heet, dit is het bladgroen wat de bladgroenten hun kleur geeft. Deze stof heeft een detox-werking wat de groene smoothie extra gezondheidseigenschappen geeft. Om te kunnen profiteren van deze gezondheidseigenschappen is het wel nodig dat de groene smoothies worden gemaakt zonder zuivel zoals melk of yoghurt. Zuivel staat erom bekend de detox-werking van het chlorofyl op te heffen. In plaats van zuivel wordt voor de bereiding van groene smoothies daarom gebruik gemaakt van uitsluitend plantaardige vloeistoffen. Dit mag gewoon water zijn of een plantaardige melkvervanger zoals amandelmelk of kokosdrink.

Voor het bereiden van een groene smoothie heb je altijd een vloeistof nodig. Indien je geen vloeistof zou gebruiken dan kan het fruit en de bladgroenten niet goed mengen in de blender en bovendien zou de smoothie te dik worden om te kunnen drinken.

Een drankje wat gemaakt is van groene bladgroenten, zoals spinazie of boerenkool, klinkt nou niet bepaald als een aantrekkelijk drankje om te drinken. Het fruit zorgt echter voor een heerlijk zoete smaak die de smaak van de bladgroente in zijn geheel naar de achtergrond verdrijft.

Hoe maak je een smoothie?

Alles wat je nodig hebt om een groene smoothie te maken is een blender. In de blender doe je eerst een vloeistof. Hierna voeg je hier de bladgroente aan toe. Dit kan wat verse en gewassen spinazie of boerenkool zijn. Maar ook bladgroenten zoals rucola, snijbiet of paksoi kunnen prima. Ben je nog niet gewend aan de smaak van groene smoothie dan maak je ze met een verhouding van 40% bladgroente en 60% fruit. Zodra je gewend bent aan de smaak kan je deze verhouding wat gaan verschuiven ten gunste van de bladgroente zodat je uiteindelijk uitkomt op 60% bladgroente en 40% fruit.

Nadat de bladgroente goed is fijn gemalen in de vloeistof kan je in partjes gesneden fruit gaan toevoegen. Hiervoor kan je sinaasappel, appel of banaan gebruiken. Voor extra smaak en vitamines kan je nog een tweede of derde fruit soort gaan toevoegen. Dit kunnen dan bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen, bramen, meloen of mango zijn. Net wat je lekker vindt of in huis hebt.

Het is belangrijk dat je de smoothie minimaal een minuut in de blender op vol vermogen laat draaien. Zo krijg je een smoothie die goed drinkbaar is. Een goede groene smoothie moet je door een rietje kunnen drinken. Indien dit niet het geval is dan moet er wellicht nog wat vloeistof aan de smoothie worden toegevoegd of de blender moet nog wat langer draaien.

Superfood smoothie

Nu is een groene smoothie in de basis natuurlijk al supergezond. Maar gezondheidsfreaks zijn altijd op zoek naar manieren om het voedsel zo gezond mogelijk te maken. De kunst is om per maaltijd zoveel mogelijk vitamines, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen te krijgen. Ook gezonde vetzuren en hoogwaardige eiwitten horen thuis in een gezond dieet. Dit is iets wat vaak lastig is met een gewone groene smoothie. Een groene smoothie is vooral rijk aan koolhydraten en vezels maar bevat maar heel weinig gezonde vetzuren en eiwitten.

Door gebruik te maken van superfoods kunnen deze aan de smoothie worden toegevoegd. Superfoods zijn voedingsmiddelen die hoge concentraties voedingsstoffen bevatten. Hierdoor heb je er slechts een klein beetje van nodig om het gewenste gezondheidseffect te krijgen.

Superfoods die gebruikt kunnen worden voor gezonde vetzuren zijn chiazaad, lijnzaadolie en hennepzaad. Chiazaad kan je het beste even laten wellen in de smoothie. Chiazaad neemt dan het vocht op en het zet uit. Hierdoor bereik je dat je tevens meer verzadigd zal raken door de smoothie. Lijnzaadolie is een uitstekende bron van de belangrijke omega 3 vetzuren. Een klein scheutje van deze olie is al genoeg. Met hennepzaad sla je twee vliegen in 1 klap. Het is een goede bron van gezonde vetzuren maar ook een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Hennepzaad bevat als één van de weinig plantaardige voedingsmiddelen alle essentiële vetzuren, en dat ook nog eens in de goede verhoudingen.
Een ander voedingsmiddel wat populair is om aan groene smoothies toe te voegen is avocado. Avocado is een superfood wat rijk is aan belangrijke vetzuren. Met name de omega 9 vetzuren zijn goed in avocado vertegenwoordigd.

Wil je een groter detox-effect van je groene smoothie dan kan je hier superfoods aan toevoegen die rijk zijn aan chlorofyl. Dit zijn spirulina, chlorella en tarwegras. Van deze superfoods heb je maar een klein beetje nodig. Niet meer dan 1 theelepeltje anders wordt het te overheersend.

Voor het maken van superfood smoothies is het goed om gebruik te maken van superfood smoothie recepten. Van superfoods heb je vaak maar een klein beetje of een bepaalde hoeveelheid nodig voor een optimaal effect op de gezondheid. Door superfood smoothie recepten te volgen weet je zeker dat je de juist hoeveelheden gebruikt en je smoothie ook nog eens lekker blijft (of lekkerder wordt).

 

admin