Site Loader
rode wijn waarom gezond

We hebben het allemaal wel langs horen komen: een glaasje rode wijn per dag is ontzettend gezond. Het zou goed zijn voor de hart- en bloedvaten, de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen en obesitas voorkomen. Echter horen we ook vaak genoeg dat het juist ongezond is. Hoe weten we nu wat we moeten geloven? In dit artikel gaan we hier verder op in. Lees snel verder.

Meer over rode wijn

Na werk op de bank zitten met een lekker glaasje rode wijn.. dit klinkt bijna als muziek in de oren. Maar welke druivensoorten zitten hierin? En welke gerechten gaan goed samen met rode wijn? Allereerst wordt rode wijn van veel verschillende druivensoorten gemaakt. Elke druivensoort heeft andere eigenschappen en zal de smaak van de wijn anders beïnvloeden. Zo heb je bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, wat een van de meest volle en gebalanceerde wijnen ter wereld is. Een andere populaire rode wijn is gemaakt van de Merlot druif. Deze zijn zacht, romig en vol fruit. Rode wijnen worden over de hele wereld gemaakt en verkocht. Daarnaast wordt er gezegd dat het dagelijks drinken ervan veel voordelen met zich meebrengt. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Voordelen van rode wijn

Rode wijn is al jaren deel van sociale, religieuze en culturele evenementen. Middeleeuwse kloosters waren er zelfs van overtuigd dat hun monniken langer leefden, dankzij het regelmatig maar gematigd drinken van rode wijn. Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken gedaan naar de effecten van rode wijn op de algehele gezondheid. Zo is het rijk aan antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen en lipiden regulerende eigenschappen. Hieronder hebben we 3 voordelen duidelijk op een rijtje gezet.

1. Cardiovasculaire gezondheid

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er een positieve link is tussen gematigd rode wijn drinken en een goede hartgezondheid. Volgens een onderzoek uit 2019 zorgt het drinken van rode wijn ervoor dat het risico op coronaire hartziekten wordt verlaagd1. Het is hierbij belangrijk om te weten dat het hier gaat om drinken met mate.

2. Darmgezondheid

In 2018 werd er onderzoek gedaan naar de effecten van rode wijn op de darmgezondheid. Hieruit bleek dat de polyfenolen die in rode wijn zitten, ervoor zorgen dat de darmmicrobiota verbetert2 en daarmee dus de darmgezondheid. 

3. Leverziekte

Alcohol is een veel voorkomende oorzaak van leverziekte. Echter kan een gematigde consumptie ervan voordelig zijn voor de lever. Volgens een onderzoek bleek dat een bescheiden hoeveelheid alcohol – met name wijn – in verband kan worden gebracht met verminderde leverfibrose bij mensen met niet-alcoholische leververvetting3

Rode wijn of witte wijn?

Wijn bevat resveratrol, wat een voedingsmiddel en antioxidant is. Het komt voor in diverse plantensoorten en zal onder andere de hoeveelheid leptine, de bloeddruk en de bloedglucosespiegel verlagen. Rode wijn bevat meer resveratrol dan witte wijn, omdat het gefermenteerd wordt met de druivenvellen. 

Rode wijn is één van de gezondheidstips waar je blij van kan worden. Vergeet niet om het met mate te drinken, want te veel van alles kan slechte gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Bronnen:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804046/

2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30195522/

3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29899440/

admin