Site Loader
alles over vitamine d

Het lichaam heeft veel nodig om goed te functioneren. Daarom is het belangrijk dat jouw lichaam voldoende mineralen, voedingsstoffen en vitaminen binnen krijgt. Dagelijks variërend en genoeg eten en drinken helpt hierbij. Daarnaast kan je ook extra voedingssupplementen en vitaminen slikken. Een belangrijke vitamine die jouw lichaam nodig heeft, is vitamine D. Maar waarom is dit zo belangrijk en waar zit het in? Dat gaan wij jou vertellen in dit artikel.

Wat is vitamine D?

Vitamine D helpt eigenlijk om calcium uit voeding halen, waardoor het vervolgens kan worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt niet alleen voor sterkere botten, tanden en spieren, maar het verbetert ook het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat gewrichten soepel blijven en het verlaagt de kans op botbreuken en botontkalking. Daarom is het belangrijk om hier voldoende van te hebben. Een groot voordeel is dat het lichaam zelf vitamine D kan aanmaken met behulp van zonlicht.

Sommige mensen hebben een tekort aan vitamine D. Dit kan je merken aan vermoeidheid en te kort aan energie. Daarnaast kan je ook last hebben van zwakkere botten, bloedend tandvlees, pijn of kramp aan spieren en gewrichten. Sommige groepen mensen, zoals zwangere vrouwen, kinderen en getinte mensen, hebben vaker een te kort aan vitamine D. Dan is het belangrijk om meer naar buiten te gaan, een pil met vitamine D te slikken of meer voedsel te eten waar vitamine D in zit.

Waar zit vitamine D in?

Zonlicht is eigenlijk de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan dit ook zelf aanmaken door zonlicht. Het advies is om elke dag ongeveer 15 tot 30 minuten buiten te zijn, zelfs wanneer het bewolkt is. Verder is het het beste om tussen 11:00 uur en 15:00 uur buiten te zijn, want dan zijn de uv-stralen het sterkst.

Verder zit vitamine D ook in een aantal voedingsproducten. Zo zit het bijvoorbeeld in vette vis, visolie, rundvlees, kaas en eieren. Af en toe is er ook nog vitamine D toegevoegd aan margarine en oliën om te bakken en braden.

Doordat een aantal groepen standaard te kort hebben aan vitamine D, zijn er ook vitamine D supplementen te krijgen. Hierdoor kunnen die groepen alsnog voldoende binnenkrijgen. Bij Bigshopper.nl is er een groot aanbod supplementen te vinden. Je kan deze supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten. Verder zijn sommige supplementen gericht op specifieke stoffen en hoeveelheden. Heb je het juiste product gevonden? Maak dan gebruik van een prijsvergelijker, waarmee je altijd de laagste prijs hebt.

admin